Przejdź do stopki

ROZPORZĄDZENIE W SPRAWIE PRODUKCJI MIĘSA NA UŻYTEK WŁASNY

Treść

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej informuje, że dnia 24 sierpnia 2022 roku wydane zostało Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2022r. poz. 1896).

Zgodnie z obowiązującym prawem, przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach: ustawa o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2022r. poz. 572), ustawa o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (Dz. U. z 2022r. poz. 2727) a także ustawa o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2022r. poz. 1570).

Najważniejsze zmiany dotyczą:

  1. Możliwości dokonywania uboju gospodarczego zwierzęcia do 12 miesiąca życia.
  2. Obowiązku zgłaszania zamiaru przeprowadzenia uboju gospodarczego zwierzęcia w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii na co najmniej 48 godzin przed planowanym dokonaniem uboju zwierząt, z wyłączeniem drobiu lub zajęczaków.
  3. Możliwości dokonania uboju w gospodarstwie zwierzęcia, które uległo wypadkowi, a jego wiek przekracza 12 miesięcy, ze względu na dobrostan zwierzęcia. Mięsa pozyskanego w wyniku uboju dobrostanowego nie wolno wprowadzać na rynek. Ponadto, materiał szczególnego ryzyka od zwierząt w wieku powyżej 12 miesiąca życia musi zostać przekazany do zakładu utylizacyjnego, a właściciel zwierzęcia ma obowiązek przechowywania dokumentu handlowego potwierdzającego przekazanie materiału szczególnego ryzyka do zakładu utylizacji przez okres 2 lat. W przypadku konieczności uboju zwierzęcia z konieczności, którego wiek przekracza 12 miesięcy ‒ w pierwszej kolejności należy wezwać lekarza weterynarii, który podejmie decyzję czy zwierze ma być leczone, czy musi zostać poddane ubojowi z konieczności. Ubój z konieczności wymaga zgłoszenia  do Powiatowego Lekarza Weterynarii.